EL TEATRE PRINCIPAL I L’ESADIB ORGANITZEN UN TALLER D’ESCRIPTURA DRAMÀTICA

El taller té com a objectiu ajudar els nous creadors en la seva formació, i fomentar que la seva escriptura respongui a unes expectatives d’estrena sòlides i adequades als textos.

S’estructurarà en dos tallers impartits per dues de les personalitats més reconegudes de la dramatúrgia actual, Sergi Belbel i José Sanchis Sinisterra:

EL JOC DE LA TEATRALITAT: REGLES I IMITACIÓ D’ESTIL. SERGI BELBEL.

Iniciar l’alumne a la pràctica de l’escriptura dramàtica a través d’exercicis formals dirigits i estructurats a partir de jocs i experiments lúdics amb la finalitat de ‘desinhibir-lo’ i potenciar processos de creació no conscients, basats en el treball de la forma, del diàleg, la llengua, la rèplica, etc, i també de l’anàlisi estilística de determinats autors contemporanis escollits. Al final del taller, l’alumne disposa d’exercicis escrits (que poden servir de base per a futures creacions textuals dramàtiques) i de dues peces de teatre breus.

Dates
13, 14, 15, 27, 28 i 29 d’octubre de 2008
Horari
Dilluns i dimarts, de 16 a 22 h; dimecres, de 16 a 20 h.
Durada
32 hores

MÓN TRENCAT: DRAMATÚRGIA DE LA FRAGMENTACIÓ. J. SANCHIS SINISTERRA

Des de l’inici del segle XX, en ressonància amb el fracàs de la racionalitat clàssica, la consciència dels límits del llenguatge i la crisi dels grans sistemes que pretenien explicar el món, s’insinua una opció dramatúrgica que tendeix a la discontinuïtat, la incompletesa i la fragmentarietat. Com si el teatre renunciés als principis estètics d’unitat, coherència, narrativitat, progressió, intel·ligibilitat, etc i volgués expressar la nostra caòtica realitat mitjançant una poètica dispersa, heterogènia, calidoscòpica, residual.

La genealogia d’aquest procés deconstructiu es podria rastrejar en els darrers textos de Strindberg, en les avantguardes ‘clàssiques’, en el teatre expressionista i en el primer Brecht, però la seva intensificació es fa més evident a partir de Beckett, Pinter, Nelson Rodrigues, Peter Handke, Thomas Brasch, Heiner Müller, Michel Vinaver, etc, fins a exacerbar-se, a finals del segle passat, en algunes obres de Martin Crimp, Sarah Kein o Roland Schimmelpfennig, entre d’altres.

El present taller pretén explorar, en la teoria i en la pràctica, algunes etapes i procediments d’aquest corrent dramatúrgic, no per privilegiar-lo com a model a seguir, sinó per indagar quins nous principis estructurals i compositius es necessiten descobrir o inventar per mantenir el teatre en un diàleg permanent amb el pensament i l’acció de les societats del segle XXI.

Dates
21, 22, 28 i 29 de novembre de 2008
Horari
Divendres de 17 a 21 h; dissabte de 10 a 14.30 i de 16 a 19.30 h.
Durada
24 hores

LLOC
Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears

PLACES
12. La preinscripció als dos tallers tindrà prioritat en el procés de selecció.
Si no hi ha un mínim d’alumnes, l’organització es reserva el dret d’anul·lar el curs.

PREUS
Ambdós tallers 221 euros
Taller S. Belbel 150 euros
Taller J. Sanchis 110 euros
Preinscripció fins al 26 de setembre

L’alumnat de l’ESADIB té un 15 % de descompte.
L’ESADIB lliurarà un certificat d’assistència (mínim 80% del total), prèvia sol·licitud per part de la persona interessada.

Documents