COMUNICAT EN RELACIÓ AMB LA SITUACIÓ PALESTINA

COMUNICAT DE L’EQUIP DOCENT DE L’ESADIB EN RELACIÓ AMB LA SITUACIÓ PALESTINA

Davant el genocidi que s’està vivint a Palestina perpetrat pel govern israelià i en suport a l’Acampada per Palestina que s’està duent a terme a l’ESADIB des del passat 22 de maig, l’equip docent, en la seva majoria, volem manifestar:

 

  • El nostre rebuig absolut al genocidi que l’Estat d’Israel està perpetrant contra el poble palestí, així com al bloqueig de l’ajuda humanitària i a totes les accions criminals que estan provocant una greu catàstrofe humanitària contra Palestina. Per això ens adherim a les demandes internacionals d’alto el foc immediat i incondicional. 
  • La denúncia de la situació creada per dècades d’ocupació  dels territoris palestins, milers de civils assassinats i molts més de ferits, i un bloqueig terrible sobre tot el territori palestí, l’aparheid, la neteja ètnica i la colonització, que han portat Palestina i la seva població a una situació insostenible i desesperada. 
  • El nostre suport a les peticions de l’Organització de les Nacions Unides. L’ONU advoca insistentment pel compliment del dret internacional per part de tots els actors del conflicte, per la seva resolució pacífica i per la promoció d’acords de pau. Cal recordar que l’estat sionista d’Israel ha incomplert reiteradament les resolucions obligatòries de l’ONU, entre les quals en destaquen la resolució 242 del Consell de Seguretat de l’ONU (1967), on s’exigeix la retirada israeliana dels territoris ocupats, la resolució 338 del Consell de Seguretat de l’ONU (1973), on es demana el cessament d’hostilitats i la retirada israeliana dels territoris ocupats o la resolució 2004/10, que condemnava Israel per la pràctica de les execucions extrajudicials, l’establiment d’assentaments de colons, l’ús de la tortura als centres de custòdia de palestins, l’assassinat massiu de civils -menors inclosos- als campaments de refugiats palestins, la conculcació de la llibertat de moviments de la població palestina, la destrucció d’infraestructures i la construcció del mur de separació i el seu impacte a la vida de la població palestina.
  • La nostra crida a la comunitat internacional i, de manera especial, als estats membres de la Unió Europea perquè aturin immediatament la venda d’armament a l’exèrcit d’Israel i facin ús de tots els mitjans possibles per a fer-li acomplir les resolucions de l’ONU.
  • El nostre rebuig a l’antisemitisme i la islamofòbia, de qualsevol mena i en qualsevol context. Som molt conscients que bona part de la comunitat jueva d’arreu del món s’oposa al sionisme i a les polítiques d’apartheid i d’extermini ètnic d’Israel, i que el poble palestí, i els àrabs en general, són pobles semites.
  • El nostre suport al moviment per a l’alliberament de civils, artistes, creadors i agents de la cultura que han sigut detinguts i empresonats sense motiu per part de l’exercit israelià, així com el suport incondicional a la comunitat artística i acadèmica palestina. Les institucions culturals, els centres d’educació superior i les institucions científiques som un espai de pau, cooperació i diversitat incompatibles amb la guerra, el colonialisme o el genocidi. La destrucció total per part de l’exèrcit d’Israel d’hospitals i escoles, així com de la universitat de Gaza o el tancament del Freedom Theater a Jenin i l’arrest dels seus productors, són uns terribles crims contra la humanitat.
  • Així mateix, també volem manifestar la nostra condemna als atacs comesos per l’organització Hamàs el 7 d’octubre contra civils israelians. Demanam que de manera immediata es posin en llibertat els ostatges dels dos bàndols i que els autors d’aquests atacs siguin jutjats per un tribunal competent, de la mateixa manera que ho han de ser els dirigents de l’estat d’Israel i del seu exèrcit per crims de guerra i crims contra la humanitat, com ha demanat la Cort Penal Internacional i el seu fiscal general Karim Ahmad Khan.
  • També exigim als governs balear, espanyol i europeu, en el marc de les seves funcions, que adrecin tots els seus esforços a garantir l’arribada d’ajuda humanitària a la franja de Gaza i Cisjordània, que abandonin qualsevol complicitat amb la massacre, i que s’adhereixin a la demanda presentada per Sudàfrica contra Israel davant la CIJ.

 

En nom de l’equip docent de l’ESADIB

A Palma, 19 de juny de 2024