Professorat
del departament
de Teoria teatral

Departament de teoria teatral

Jaume Miró

Dramatúrgia I i II

Llicenciat en Filosofia, postgraduat en Filosofia contemporània i especialista universitari en Guió i Producció de Continguts Televisius. Com a dramaturg i guionista ha estat alumne de Martin Crimp, José Sanchis Sinisterra, Syd Field, The Second City, o David Harrower, entre d’altres. Ha escrit les obres teatrals Noctàmbuls, El funeral d’en Singelpeu, Fuga, L’Atlàntida, Llata, història d’un retorn, Adults Normals (Premi de Textos Teatrals Pare Colom 2010), Diari d’una miliciana (2009. Premi Teatre Principal de Palma 2012), In the backyard, Panfonteta (2013), Dels llargs camins (2014. Premi millor espectacle i Premi millor text 2014 dels Teatres Públics de les Illes Balears), La revolució de les coses petites (2015. Finalista en el torneig de dramatúrgia de les Illes Balears) i Les cançons perdudes. Director i guionista del documental Milicianes. A l’any 2019 és seleccionat com Autor Resident del Teatre Principal amb el Projecte Inexcloure. El 1999 funda la companyia Noctàmbuls.

Departament de teoria teatral

Magda Rubí

Història i Teoria de la literatura dramàtica I i Història de les arts de l'espectacle (2n semestre)

Llicenciada en Història de l’Art. Màster en Patrimoni Cultural i Màster en Formació del Professorat. Actualment està desenvolupant una tesi doctoral sobre el cinema filmat a les Illes Balears i la seva relació amb el turisme. Ha publicat diversos articles sobre el tema i ha participat en congressos i seminaris d’àmbit nacional i internacional.

Ha impartit docència a la Universitat de les Illes Balears gràcies a la beca predoctoral FPI concedida per la Conselleria d’Educació de les Illes Balears. Ha col·laborat amb la Mallorca Film Commission en la realització de projectes de difusió cultural relacionats amb el cinema a Mallorca.

Departament de teoria teatral

Cecilia Molano

Caracterització i indumentària (en anglès), Espai Escènic i Estètica

El seu treball artístic es troba en la relació entre escriptura, escenografia i imatge.

Dissenyadora de vídeo, escenògrafa i figurinista per artistes com Elena Córdoba, Rocío Molina o Carlos Marquerie; ha treballat en espais com Es Baluard, Kaskadenkondensator, Teatro Pradillo, Teatros del Canal, Teatro Real, Festival de Otoño, Festival d’Avignon o las Naves de Matadero. Dissenyadora gràfica i editora (CDN, “Escrito a lápiz”). Projectes personals en l’àmbit del vídeo i les arts escèniques. Professora a l’ESADIB i al màster d’escenografia al IED, Madrid.

Doctorada cum laude en Belles Arts, menció europea per la Universidad Complutense de Madrid amb el Research Center de a.pass de Bruselas. Màster en Escenografia, Central Saint Martins School of Arts. Llicenciada en Escenografia i Figurinisme per la RESAD.

Beca de la Real Academia de España en Roma, Beca Unesco Aschberg (L’Institute International de la Marionette, França). Beca “Ayuda a los Profesionales de la Cultura” del Ministerio de Educación.

Kelly Martinez

Departament de teoria teatral

Kelly Martínez

Producció i gestió teatral

Titulada superior en Art Dramàtic, en l’especialitat textual per la ESADIB.

Ha continuat la seva formació amb els postgraus en Art Cultura i Integració Social, Pedagogia Teatral i Màster en Gestió Cultural per la Universitat Oberta de Catalunya.

Participa en diferents laboratoris de dansa i moviment dirigits per Pau Bachero, Sergi Emiliano i Maria Antònia Oliver.

Ha col·laborat com a assistent de gestió cultural en el Festival de Circ i Teatre Voramar i com a ajudant de direcció en diversos espectacles com Alicia de la Cia Tau Teatre, direcció Miquel de Marchi, El casament, direcció Toni Lluís Reyes i La Mar de Circ, direcció Ilaria Cieri.

Com a actriu i formadora encamina el seu treball entre València i Itàlia en el desenvolupament de projectes de teatre i inclusió social com: Cabanyal Motor Educatiu en APEC Món Baraka Nou Circ, Divercircart en Espai de Circ, Una més, taller per a dones malabaristes i en el Laboratori teatral intercultural Human Beings, dirigit per Danilo Cremonte en la Università degli Studi di Perugia.

Silvia Ventanyol

Cap del departament de Teoria i Cap de Relacions Internacionals

Sílvia Ventayol

Història i Literatura dramàtica II i III, Teatre en llengua anglesa

Doctora cum laude en Humanitats, àrea de Llengua i Literatura comparada, per la Universitat Pompeu Fabra, amb la tesi: La literatura antiutòpica i les influències angleses i americanes dins Andrea Víctrix de Llorenç Villalonga. Té un postgrau en Projectes i Cooperació Cultural Internacional UB-Interarts, i ha completat la seva formació a l’Escola Internacional de Ràdio i Televisió a San Antonio dels Banys (Cuba).

Ha dirigit i guionitzat sèries documentals per a IB3, espais radiofònics i documentals per a IB3 i TV3, entre els quals cal destacar Llànties de Foc, premiat en la categoria de Undiscovered (Must View) del festival Culture Unplugged de l’Índia, USA, Indonèsia i Nova Zelanda. Ha comissariat diverses exposicions i dirigit la mostra de cinema balear Filmacib. És autora del llibre El malson de Llorenç Villalonga (publicacions Abadia de Montserrat, 2015)

Secretari acadèmic

Martí Fons

Història de les arts de l'espectacle (1r semestre), Història dels mètodes interpretatius, Teoria escènica contemporània i Teories de l'espectacle i la comunicació

Doctor en Teoria i Història de l’Art (especialitat en Arts Escèniques) amb la tesi: Fonaments científics del procés creatiu de l’actor, per la qual va rebre una Beca Predoctoral FPI del Govern de les Illes Balears. Professor de Teoria i pràctica de teatre de la UIB i de Teoria de la interpretació en el màster d’animació en 3D, MAISCA, de la UIB. Ha cursat estudis d’art dramàtic amb el Teatre de l’Abadía (Madrid) i a la International School of Theatre Antropology (ISTA), dirigida per Eugenio Barba, entre d’altres.

Ha participat en congressos nacionals i internacionals sobre el fet teatral a Madrid, Tenerife, Sevilla, Gran Canàries, Bolonya o Barcelona.

Ha publicat diversos estudis sobre la creació escènica contemporània i el procés creatiu de l’actor.

Departamento de teoria teatral

Pere Josep Mascaró

Didàctica de l'expressió dramàtica

Titulat Superior en Art Dramàtic, especialitat d’Interpretació Textual, per l’Institut del Teatre de Barcelona (1990). Estudis de Magisteri.

Ha treballat com a actor, ajudant de direcció i director en diversos muntatges teatrals. Des de fa vint-cinc anys treballa en l’àmbit educatiu com a professor de teatre a l’ensenyament secundari. Ha impartit nombrosos tallers, seminaris i cursos de formació del professorat de l’ensenyament a Mallorca, Menorca, Eivissa i València.

Impulsor i col·laborador de la Mostra de Teatre Escolar de Palma i de la col·lecció Didàscalos, és autor de diversos llibres de pedagogia teatral: Quadern de teatre (1998); Jo Epidaure (1999); Tragèdies i comedies de don Abili a l’Olimp (1999); Teatre, l’art a l’ensenyament (2000); Però que és això del teatre? (2005); Més teatre educatiu (2008).